Хванаха 28 водачи, шофирали след употреба на алкохол, други 17 – след употреба на наркотици

Хванаха 28 водачи, шофирали след употреба на алкохол, други 17 – след употреба на наркотици
17.01.2023 Коментарите са изключени за Хванаха 28 водачи, шофирали след употреба на алкохол, други 17 – след употреба на наркотици Uncategorized Валентина Грудева

15 януари 2023 18:10

В рамките на изминалия ден са установени общо 28 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. От тях 18 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, десетима водачи – с над 1,2 промила, а други десет, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 17 души, а осем са отказали да бъдат тествани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Общо 8464 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата.

Междинните резултати показват, че е извършен контрол на 11 158 водачи и пътници. Съставени са 2085 фиша и 490 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози, както и управление на превозно средство от неправоспособни шофьори.

Обобщените данни показват, че по метода „линеен контрол“ са проверени 2847 превозни средства и 3265 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени 755 фиша и 123 акта за установяване на административно нарушение. Установени са седем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и двама – с над 1,2 промила. Четирима души са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали осем тежки катастрофи, при които са пострадали 11 души, но жертви няма, отчитат от МВР. В София са регистрирани едно тежко и 12 леки пътнотранспортни произшествия с един ранен. Пътните настилки са предимно мокри, обработени и проходими при зимни условия.

Снимка /БГНЕС

ИЗТОЧНИК: DARIK NEWS