Изследванията показват трайни ефекти от тютюнопушенето след отказване

Изследванията показват трайни ефекти от тютюнопушенето след отказване
20.02.2024 Коментарите са изключени за Изследванията показват трайни ефекти от тютюнопушенето след отказване Uncategorized Валентина Грудева

Изследователите все още откриват как тютюнопушенето продължава да вреди на здравето на хората дори години след отказването им, като ново проучване в сряда разкрива дълготрайния ефект на тютюна върху имунната система.

Въпреки че тютюневата индустрия дълго се бори да прикрие опасностите от тютюнопушенето, сега е известно, че тютюнът убива повече от осем милиона души по света годишно, според Световната здравна организация.

Но безбройните начини, по които навикът уврежда телата, все още излизат наяве. Новото проучване, публикувано в списание Nature, установи, че тютюнопушенето променя имунната система, която предпазва тялото от инфекция, за много по-дълго, отколкото се смяташе досега.

Той подчертава особено промените в така наречения адаптивен имунитет, който се изгражда с течение на времето, тъй като специализираните клетки на тялото си спомнят как да се борят срещу чужди патогени, с които са се сблъсквали преди.

Констатациите се основават на анализ на кръвни и други проби, взети от 1000 здрави хора във Франция, започващи отпреди повече от десетилетие. Установено е, че пушенето има по-голямо влияние върху адаптивния имунитет, отколкото други фактори като количеството сън или физическата активност, казаха изследователите. Проучването също потвърждава предишни изследвания, които показват ефекта на тютюнопушенето върху „вродения имунитет“, който е първата линия на защита на тялото срещу нахлуващи патогени.

Докато вроденият имунитет се възстановява веднага след като хората спрат да пушат, адаптивният имунитет остава в сила години, дори десетилетия след отказване, се казва в проучването. Размерът на извадката беше твърде малък, за да даде точна времева линия за продължителността на тези промени. Изследователите подчертаха, че ефектът отслабва – така че колкото по-скоро хората се откажат, толкова по-добре. Разбира се, все още е по-добре „за дългосрочен имунитет никога да не започвате да пушите“, каза на пресконференция водещият автор на изследването Виолайн Сент-Андре от френския институт „Пастьор“. Изследователите не могат да кажат със сигурност какви последствия могат да имат тези промени върху здравето. Но те предположиха, че това може да повлияе на риска от инфекции, рак или автоимунни заболявания.

Колкото по-скоро, толкова по-добре. Друго проучване, публикувано миналата седмица в списанието NEJM Evidence, има за цел да определи доколко отказването от тютюнопушене е свързано с по-нисък риск от заболяване и ранна смърт. То обхвана 1,5 милиона души в Съединените щати, Канада, Норвегия и Обединеното кралство, някои от тях активни пушачи, някои, които никога не са започвали – и всички между тях. Според проучването, когато хората се откажат от пушенето, са били необходими 10 години, за да се върне средната им продължителност на живота на същото ниво като при непушачите. Изследователите отново подчертаха важността на отказването възможно най-скоро – някои ползи бяха очевидни още три години след отказването от навика. Ефектът беше забележим независимо от възрастта, на която хората се отказаха, но ползите бяха по-изразени за тези под 40 години.

Medical press