Канабис

Канабис

„Канабис“ или „марихуана“ като понятия се отнасят до всяка една част от растението с латинско наименование Cannabis. Хашишът представлява пресовани зрънца смола, която се отделя от женското растение и обикновено съдържа висока концентрация на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (THC).

Употребата на марихуана в последните години е широко разпространена. В някои държави има силни движения за декриминализирането на притежанието и употребата ѝ, легализиране на употребата за медицински цели или пълно легализиране. В някои страни действително се въвеждат такива промени.

Марихуаната обикновено се смесва с тютюн и след това, с помощта на една или повече хартийки за увиване, се завива под формата на цигара или т. нар. джойнт, коз. Има хора, които слагат хашиш или трева в храната си, обикновено под формата на т. нар. спейс кейк. Може да се приготви като чай или да се свари в мляко (т. нар. билково мляко или манагуа). Но при поглъщане е много трудно да се прецени какво количество е употребено и лесно може да се прекали.

Ефектите при употреба могат да бъдат обобщени по следния начин: релаксира, усилва емоциите, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.

Употребата на марихуана носи определени рискове за здравето и когнитивните функции (например внимание, памет, мисловни процеси), особено в тийнейджърска възраст. Възможно е да предизвика зависимост.

Важно: когато се комбинира с алкохол, ефектите на алкохола се усилват. При приготвяне на храна с хашиш/марихуана има риск от свръхдоза.

Тук понятието свръхдоза има различен смисъл от обичайния: не става въпрос за приемане на смъртоносна доза, това не е много вероятно. В този случай става въпрос за много силна тревожност (панически атаки) или психотични реакции (загуба на връзка с реалността и параноя).

Източник: https://www.drugsinfo-bg.org/