Доживотен затвор за надрусаните шофьори?

Доживотен затвор за надрусаните шофьори?
24.07.2023 No Comments Валентина Грудева
Всеки от шофьорите трябва да се замисли да управлява ли превозно средство след употреба на наркотици, или не
Присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков ще повлияе като генерална превенция върху поведението на шофьорите. Това коментира в ефира на Нова телевизия Менко Менков – адвокат на семейството на журналиста.
Припомняме, че Върховният касационен съд постанови 9 години затвор за обвиняемия за катастрофата Кристиан Николов.
„Всеки от шофьорите трябва да се замисли да управлява ли превозно средство след употреба на наркотици, или не. Защото, ако управлява, е възможно да му бъде повдигнато обвинение за умишлено деяние и съответно наказанието е значително по-голямо. В единия случай е от 5-15 години лишаване от свобода, а в другия – от 10 до 20 г. или доживотен затвор”, поясни защитникът.
Менков обясни, че още преди 4 години е отправено искане към Народното събрание двете обстоятелства за управление на МПС „след употребата на” и „под въздействието на” наркотици да бъдат разграничени.
Адвокатът заяви, че по време на процеса не е станало ясно защо Николов не е натиснал спирачката преди сблъсъка. „Неговата защитна теза е, че неосъзнато е употребил наркотични вещества. Твърдеше, че е пил някакви чайчета, отвари и че е ползвал успокоителни мазила. Това беше напълно опровергано. Доказано е, че е употребил три вида наркотици преди катастрофата”, добави Менков.
„Той е допускал настъпването на престъпния резултат и се е съгласявал, примирявал се е с него”, категоричен е защитникът. За развитието на присъдата адвокатът подчерта: „В случая трябва да сме удовлетворени и чувството ни за справедливост в този момент трябва да е достатъчно изпълнено заради този пробив за последните 33 години. ВКС заслужава адмирации, че постанови решението си при форма на вината „евентуален умисъл”.
Факти.бг

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *