Обобщени резултати от проведеното проучване във връзка със Световния ден на психичното здраве

Обобщени резултати от проведеното проучване във връзка със Световния ден на психичното здраве
30.10.2023 No Comments Валентина Грудева

Във връзка със Световния ден на психичното здраве доброволците към Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали в продължение на две седмици провеждаха информационна кампания сред три целеви групи – ученици, учители и родители. Нейната цел бе да се проучи разбирането на целевите групи за здравословно психично функциониране, разпознаване на симптомите при нарушено психично здраве и нагласите за търсене на професионална помощ и подкрепа. Трите въпроса, на които отговаряха анкетираните лица бяха:

Знаете ли каква е разликата между психично и физическо здраве?

Какви са признаците при проблеми с психичното здраве?

Какво е важно за доброто психично здраве на човек?

  1. Знаете ли каква е разликата между психично и физическо здраве?

Резултатите от проведеното проучване показаха, че както младежите, така и техните родители и учители определят  психичното здраве като толкова важно, колкото доброто физическо здраве, защото ако на емоционално ниво човек има проблем, то със сигурност това ще рефлектира и върху физическото му здраве. Здравето на човек, както казват някои от анкетираните има два компонента, неразделими един от друг – психично и физическо здраве.

И тъй като живеем в динамичен свят, пълен с възможности и лесен достъп до информация, но и много фактори, предизвикващи стрес и негативните емоции, много често незабележимо се отключват различни тревожни и  депресивни състояния, които могат да окажат негативно влияние върху нашия живот. Във връзка с това е много важно да знаем какви са различните симптоми при влошено психическо здраве.

  • Какви са признаците при проблеми с психичното здраве?

Обобщените резултати от проведените интервюта показват, че анкетираните лица и от трите целеви групи са запознати с признаците и симптомите на психичните разстройства. Посочват, че признаците варират и са  много индивидуални за всеки човек. Най – често посочваните са: тъга, агресия, апатия, липса на концентрация, страх, чувство за вина и злоупотребата с алкохол, храна, тютюнопушене и т.н.

  • Какво е важно за доброто психично  здраве на човек?

Много от  хората пренебрегват грижата за психичното си здраве, а то е част от усещането за благополучие и преживяване на удоволствие от живота. Благодарение на него можем да се радваме на  по-доброто физическо здраве и затова е необходимо да се грижим както за тялото си, така и за психиката си, за да сме наистина здрави.

Оказа се, че всички, които участваха в анкетата са добре запознати с това как трябва да се грижим за психиката си, а най – честия отговор, който даваха младите хора бе: „Смях и добри емоции“. От изключителна важност според анкетираните лица е физическата активност, здравословна храна, добър сън и положителни социални контакти, а също така любов и разбирателство в семейството.

Благодарим на всички, които се включиха в проучването!

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *