Окончателно: Депутатите с важни промени за райския газ в храните

Окончателно: Депутатите с важни промени за райския газ в храните
12.09.2023 No Comments Валентина Грудева

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за храните, с който се регламентира употребата на райски газ.  Целта е да се въведе задължение за бизнес операторите с храни да отразяват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация. Предвиждат се и санкции за нарушение на условията и реда за употреба на диазотен оксид в областта на храните, като целта на санкционните норми и техния завишен размер е индивидуалната и генерална превенция за възпиране от извършване на нарушения. Още: Новата мода сред тийнейджърите: Колко опасен е райският газ?

Какви са глобите? При нарушение на тези разпоредби глобата е от 500 до 1000 лева. Който допусне в управляван от него обект извършването на такова нарушение, ще се наказва с глоба от 800 до 1500 лева, а при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева. За бизнес оператор е предвидена глоба или имуществена санкция от 3000 до 6000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лева.

Припомняме, че 47-ото Народно събрание единодушно прие законопроект за изменение на Закона за здравето, който предвижда забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст. Това стана по време на днешното последно заседание на този парламент. Според промените, подкрепени от всички депутати тогава, се забранява продажбата на райски газ на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни и обществени прояви, организирани за деца, както и в закрити обществени места.

Actualno.com

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/okonchatelno-deputatite-s-vajni-promeni-za-rajskija-gaz-v-hranite-news_2050563.html © Actualno.com

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *