ОСНВ и ПИЦ осъществяват превенция за безопасен Интернет целогодишно

ОСНВ и ПИЦ осъществяват превенция за безопасен Интернет целогодишно
10.02.2021 Коментарите са изключени за ОСНВ и ПИЦ осъществяват превенция за безопасен Интернет целогодишно Валентина Грудева

Всеки февруари от 2004 г. насам се отбелязва  Денят за безопасен Интернет, организиран от мрежата на европейските центрове за безопасен интернет от 170 държави, разказа Валентина Грудева секретар на Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали: 

През настоящата 2021 година Денят за безопасен Интернет се пада на 9 февруари.  Днес отново милиони хора ще обединят своя труд и своите усилия под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Ние ОСНВ и ПИЦ също, казва Грудева.

С три национални кампании през годината ще се ангажират Общинските съвети по наркотични вещества в цялата страна. Първата кампания е през месец февруари – отбелязване на  Международния ден за безопасен Интернет. Втората е кампанията за 26 юни – Международния ден за борба с наркотиците и нелегалния трафик и третата кампания е  10 октомври – Световния  ден за психичното здраве .Във връзка с това, сме разработили плакат и книжка за по – малките ученици, заяви Валентина Грудева и допълни:

Екипа на ПИЦ  посещава по график училищата в областта и провежда дискусии с младежи и деца , които са на училище, а за тези , които са по домовете си до края на месеца ще могат да наблюдават кратък филм за историята на зависим от Интернет младеж. Ние ще посветим целия месец на тази кампания , но няма да спираме да работим и през цялата година за тази модерна зависимост защото

Зависимостта и пристрастяването към технологиите е съвременен проблем и засяга най-вече младите хора. От друга страна е много трудно да си представим живота си днес без техника, без Интернет, социални мрежи и компютри, допълни Никола Манолов, психолог и главен специалист към Превантивно информационния център. ПИЦ осъществява целогодишна претенция по училищата в града, като от тази година вече посещават и децата в Крумовград, казва  Манолов:

Да се сложи категорична граница до къде е разумната употребата на технологиите, кога е прекаляване или злоупотреба и кога се превръщаме в пристрастени към тях е много трудно. Сигурно е, че когато човек е пристрастен той губи връзката си с реалността, нещо което се наблюдава при хазартна зависимост и при употреба на психоактивни вещества.

Можем да кажем ,че  модерните технологии ни предлагат  по-различения начин на живот , но ни предлагат  нови възможности да бъдем НЕСВОБОДНИ, подчертават от Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали.

Може да чуете интервюто на – https://bnr.bg/kardzhali/post/101418878/osnv-i-pic-osashtestvavat-prevencia-za-bezopasen-internet-celogodishno