„СПАЙС“: „ЗОМБИ НАРКОТИКЪТ“, КОЙТО СЕ СЪДЪРЖА В НЯКОИ ТЕЧНОСТИ ЗА ВЕЙП

„СПАЙС“: „ЗОМБИ НАРКОТИКЪТ“, КОЙТО СЕ СЪДЪРЖА В НЯКОИ ТЕЧНОСТИ ЗА ВЕЙП
20.02.2024 Коментарите са изключени за „СПАЙС“: „ЗОМБИ НАРКОТИКЪТ“, КОЙТО СЕ СЪДЪРЖА В НЯКОИ ТЕЧНОСТИ ЗА ВЕЙП Uncategorized Валентина Грудева

Петима тийнейджъри в Лондон бяха хоспитализирани наскоро, след като са пушили вейп, съдържащ наркотика, известен като спайс. Този инцидент е само последният в това, което изглежда нарастващ проблем в Обединеното кралство с нерегламентираните течности за вейп, особено тези, които се продават като съдържащи THC или канабис. Спайсът е синтетичен наркотик, който първоначално се появи на пазара на наркотици за развлечение, за да имитира ефектите на канабиса. Но за разлика от канабиса, „спайс“ е много по-опасен поради силата си и начина, по който оказва въздействие върху мозъка и тялото. Той дори е наречен „зомби наркотик“ поради инвалидизиращите ефекти, които може да има – причинявайки психоза, загуба на движение, повръщане или диария и дори понякога гърчове. Ето защо е толкова важно потребителите да обмислят внимателно какви вейп продукти използват.

Описано за първи път през 2008 г., веществото не е едно съединение, а името е дадено на разнообразна група вещества, наречени синтетични канабиноидни рецепторни агонисти. Въпреки че тези лабораторно произведени вещества са предназначени да имитират ефектите на канабиса, те обикновено са много по-непредсказуеми и вредни. Понастоящем няма данни как те се произвеждат в тайни лаборатории, за които се смята, че се намират в Китай и Индия. Но ние имаме представа как може да се синтезира „спайс“ въз основа на академични експерименти, които са публикувани в рецензирани списания. Целта на подобни експерименти е да се разбере как се прави наркотикът и какви са примесите, които може да съдържа, което от своя страна помага на криминалистите да ги сравняват с проби от реалния свят, за да идентифицират пътищата за трафик на наркотици. Много различни вещества могат да бъдат класифицирани като „спайс“. Някои версии са структурно много подобни на тези, открити в билковия канабис и смолата от канабис, докато други споделят само частични структурни прилики със самата молекула на THC (психоактивното съединение в канабиса). Тези вещества взаимодействат с канабиноидните рецептори (които са разположени основно в мозъка), за да упражнят своите ефекти. Стотици синтетични канабиноиди вече са идентифицирани в Европа.

Синтетичните канабиноидни рецепторни агонисти първоначално са изследвани като експериментални лекарства за облекчаване на различни състояния – включително анорексия, мускулни спазми и глаукома. Но поради химичните си структури, тези вещества се свързват по-силно с канабиноидните рецептори, отколкото тези, открити в канабиса. Техните психотропни ефекти също са много по-силни от канабиса и могат да продължат много по-дълго. Много хора използват „спайс“ с идеята да изпитат ефекти, подобни на тези, причинени от канабиса. Но вместо това наркотикът може да причини дълъг списък от неприятни странични ефекти. Те включват замаяност, невъзможност за движение, проблеми със сърцето и дишането, гърчове и дори проблеми с психичното здраве (включително пристъпи на тревожност, параноя и мисли за самоубийство). Съобщава се също за увреждане на бъбреците и стомашно-чревни проблеми. Не е възможно да се предскаже кой ще пострада от тези странични ефекти, но всички потребители на „спайс“ са изложени на риск.

Източник: Medical Xpress