Алкохол

Алкохол

В България най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохолът (етилов алкохол, етанол). Той е активната съставка в множество алкохолни напитки – бира и вино, спиртни напитки с концентриран алкохол, също така и в смесени напитки (например коктейли). Продажбата на алкохолни напитки на хора под 18-годишна възраст в България е забранена (Закон за здравето, чл.54).

Злоупотребата с алкохол може до доведе до развитието на много тежка физическа и психическа зависимост. При децата това става много по-бързо, отколкото при възрастните. При жените зависимостта се развива по-бързо, отколкото при мъжете.

Редовната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс към приеманите количества – пиещите изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект. При някои хора, които са генетично предразположени, това става много по-бързо (например при хора, които имат случаи на алкохолизъм в семейството си).

Има хора, за които всяка употреба е опасна. Това са: бременните и кърмещите жени, както и жените, които се опитват да забременеят; децата; зависимите към алкохол и наркотици; хората, в чиито семейства има случаи на алкохолизъм; хората, приемащи различни лекарства; хората, страдащи от определени заболявания; хората, които шофират и работят с машини.

Краткосрочни ефекти: притъпяване на усещанията и падане на задръжките, повишена общителност, нарушена способност за преценка, забавени реакции, сантименталност, агресия, себенадценяване, речеви и двигателни нарушения.

Дългосрочни ефекти: прекомерната употреба на алкохол може да доведе до сериозни увреждания на черния дроб, мозъка, сърцето и стомаха, до развитието на зависимост.

Алкохолът носи голяма опасност за употребяващия, когато е приет в комбинация с други психоактивни вещества (най-вече с депресанти на централната нервна система като хероин, метадон, барбитурати, транквиланти), както и с някои видове лекарства (антидепресанти, антихистамини, обезболяващи).

Източник: https://www.drugsinfo-bg.org/