Анаболни стероиди

Анаболни стероиди

Анаболните стероиди са синтетични форми на мъжкия полов хормон тестостерон. За пръв път са синтезирани през 30-те години на XX век. Точният термин е анаболно-андрогенни стероиди. Използват се за медицински цели, но някои хора злоупотребяват с тях, приемайки дози в пъти по-високи от терапевтичните, с цел увеличаване на мускулната маса, силата и спортните постижения.

Анаболни стероиди се предписват за лечение на някои видове анемия, както и на мъже, които не произвеждат достатъчно тестостерон. Друг вид стероиди – кортикостероиди, се предписват за намаляване на отоци, но те нямат същите негативни ефекти както анаболните стероиди.
Това, че последните се използват в медицината, не означава, че са безвредни. При злоупотреба с тях могат да се получат увреждания на черния дроб, сърдечно-съдовата система, бъбреците, кожата и специфични за всеки пол негативни промени.

Приемът на анаболни стероиди от юноши (освен вече изброените последици за здравето) може да предизвика спиране на растежа, преждевременно съзряване на костната система и ускорени пубертетни промени. Повишен е рискът от инфаркт или инсулт дори и при млади хора.

Имат потенциал да доведат до зависимост, проява на абстинентни симптоми при прекъсване на употребата и поведенчески промени.

Източник: https://www.drugsinfo-bg.org/