Екстази

Екстази

Екстази (също познат със своето химическо наименование MDMA, съкратено от 3,4-метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, който е химически подобен както на стимулантите, така и на халюциногените. Най-често се продава под формата на хапчета, но също във вид на прах, кристали или капсули. Хапчетата могат да имат най-различни цвят и форма. Често върху тях има картинка или лого.

При употребата на екстази е възможно да се развие толеранс (необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект). Това най-често се случва при хората, които редовно го употребяват (повече от един път в месеца).

Употребата на екстази може да предизвика психологическа зависимост.

Ефекти: стимулиращи/събуждащи съзнанието. Средата се възприема различно, чувството на близост с другите се усилва.

Краткосрочни рискове: употребата на екстази може да предизвика силно безпокойство, параноя и дори панически атаки.

Дългосрочни рискове: известно е, че екстази е невротоксично вещество и има данни, че предизвиква дълготрайни промени в мозъка; паметта може да бъде увредена; наркотикът може да въздейства на концентрацията и настроението (депресия и тревожност).

Важно:

•    Когато се употребяват големи дози, преобладава стимулиращият ефект (действа като амфетамин); екстази е опасен в случаите на сърдечно-съдови заболявания, диабет и епилепсия.
•    Често пъти хапчетата, продавани като екстази, съдържат вещество, което е съвсем различно и действа по съвсем различен начин, като PMA или PMMA например. Това действие може да бъде непредвидимо и дори смъртоносно.
•    През 90-те години на миналия век и първите 10 години от нашия век средното количество MDMA в таблетка било между 50-80 мг. В момента средното количество е около 125 мг, а се срещат и т. нар. „супер“ хапчета, в които има от 270 до 340 мг MDMA. Съобщава се и за големи разлики в дозата в близки на вид таблетки. Вече има регистрирани смъртни случаи във връзка с по-високото количество MDMA в таблетките.

Източник: https://www.drugsinfo-bg.org/