Кокаин

Кокаин

Кокаинът е стимулант на централната нервна система, който се извлича от листата на растението Erythroxylon coca чрез органични разтворители. Представлява бял, кристалообразен прах. Има много разновидности на Erythroxylon coca, които са издръжливи на различни атмосферни влияния, а това ги превръща в лесни за отглеждане при различни условия.

Най-разпространеното название на кокаина е „кока”. Начините за употреба са няколко: смъркане, пушене (крек), инжектиране и през устата.

Температурата, при която се втечнява кокаинът, е около 200 градуса, но когато е обработен по химичен път, се втечнява при загряване и при температура до 100 градуса. При тази обработка се получава друга форма на кокаина, известна под името крек.

Кокаинът води до пристрастяване, като психологическата зависимост е по-силно изразена от физическата. Чувството на умора, раздразнителността, депресията и разстройствата на съня могат да продължат седмици след спиране на употребата.

При употребата на кокаин много бързо се развива толеранс (необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект).

Краткосрочни ефекти: стимулира централната нервна система – повишава активността, потиска умората, нуждата от сън и чувството на глад.

Дългосрочни ефекти: загуба на тегло, безсъние, тревожност, халюцинации, емоционална лабилност, параноя, агресивност, депресия, след интензивна употреба – пълно изтощение.

Важно: формата на кокаин, която се пуши, се нарича крек, свободна база или варена кока.

Източник: https://www.drugsinfo-bg.org/