Най-много пушачи в Европа има в България, в Турция пушат най-много в света

Най-много пушачи в Европа има в България, в Турция пушат най-много в света
24.01.2024 No Comments Валентина Грудева

България е страната с най-голям дял пушачи от населението (29%) сред европейските страни.

Турция е следвана от съседна Гърция с 15,7 цигари и Израел с 15,5. На четвърто и пето място остават Япония с 15,5 и Австрия с 15,4, съобщи в. „Хюриет“.

Междувременно в доклада „План за контрол на тютюнопушенето 2018-2023 г.“ се казва, че поне един от всеки четирима души от общото население на възраст 15 и повече години в Турция пуши. Според това съотношение близо 20 милиона души в страната са редовни пушачи.

Според Евростат страната с най-голям дял пушачи от населението сред европейските страни е България с 29%. В Турция, която е на второ място, 27,3% от населението пуши. Средната величина за Европейския съюз е 18,4%.

Тази отрезвяваща статистика хвърля светлина върху широко разпространената култура на тютюнопушене в Турция и подчертава значението на насърчаването на по-здравословен начин на живот в обществото.

Около 2 милиарда души по света са пристрастени към цигарите и другите тютюневи изделия. Докато тенденциите показват, че тютюнопушенето намалява в световен мащаб, електронните цигари, рекламирани като алтернатива, се увеличават, особено сред хората на по-млада възраст.

Експертите предупреждават, че химикалите в електронните цигари са поне толкова вредни, колкото тези в цигарения дим, и съветват да се откажете изцяло, вместо да търсите различни методи за спиране на пушенето.

Вследствие на това Световната здравна организация (СЗО) призова за спешни действия за контролиране на употребата на електронни цигари, за да се сведе до минимум вредата за общественото здраве.

Източник: frognews.bg

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *