РЕДОВНАТА УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ МОЖЕ ДА ПОВИШИ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ ДОРИ ПРИ ВЪЗРАСТНИ БЕЗ ХИПЕРТОНИЯ

РЕДОВНАТА УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ МОЖЕ ДА ПОВИШИ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ ДОРИ ПРИ ВЪЗРАСТНИ БЕЗ ХИПЕРТОНИЯ
15.08.2023 No Comments Валентина Грудева

Редовната употреба на алкохол може да повиши кръвното налягане дори при възрастни без хипертония. Здравни и социални работници са сред изложените на най-висок риск от предозиране с наркотици. Увеличават се смъртните случаи при жени вследствие употреба на алкохол. Специфични за расата и пола интервенции могат да бъдат по-ефективни за предотвратяване на смъртни случаи от свръхдоза. Развиването на емпатия може да помогне при справяне със зависимост към наркотични вещества.
Дори при възрастни без хипертония показанията на кръвното налягане може да се повишат с годините, тъй като броят на алкохолните напитки дневно нараства. Това показва анализ на седем международни изследователски проучвания, публикуван в Hypertension, списанието на Американската кардиологична асоциация. Той потвърждава за първи път, че има повишаване на кръвното налягане при участниците с нисък и висок прием на алкохол. Дори ниските нива на консумация на алкохол се свързват с повишаване на нивата на кръвното налягане, което може да доведе до по-висок риск от сърдечно-съдови инциденти.
„Не открихме благоприятни ефекти при възрастни, които пият малко алкохол, в сравнение с тези, които въобще не пият“, казва Марко Винчети, доктор по медицина, професор по епидемиология и обществено здраве в Медицинския факултет на Университета в Модена и Реджо Емилия в Италия „Бяхме донякъде изненадани да видим, че консумацията на малко алкохол също е свързана с по-високи промени в кръвното налягане с течение на времето в сравнение с липсата на консумация – макар и много по-малко от повишаването на кръвното налягане, наблюдавано при редовните пиячи“.
„Нашият анализ се основава на грамове консумиран алкохол, а не само на броя напитки, за да избегнем пристрастията, които могат да възникнат от различното количество алкохол, съдържащо се в „стандартните напитки“ в различните страни и/или видове напитки“, казва Томазо Филипини, доцент по епидемиология и обществено здраве в Медицинския факултет на Университета в Модена и Реджо Емилия в Италия и асоцииран изследовател в Училището по обществено здраве към Калифорнийския университет Бъркли.
„Алкохолът със сигурност не е единственият двигател на повишаването на кръвното налягане; нашите открития обаче потвърждават, че той допринася за това. Ограничаването на приема на алкохол е препоръчително, а избягването му е още по-добре“, отбелязва проф. Винчети. Въпреки че никой от участниците не е имал високо кръвно налягане, когато са се включили в проучванията, измерванията на кръвното им налягане в началото са оказали влияние върху констатациите.

Източник: Science Daily

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *