Световен ден за психичното здраве

Световен ден за психичното здраве
11.10.2023 No Comments Валентина Грудева

Днес светът е динамичен и има неограничен достъп до информация, свободно движение и комуникация, много възможности и в същото време непредвидени заплахи. Динамичното време, в което живеем темата за психичното здраве става все по-актуална и важна за обществото.  

Редица проучвания през последните години показват, че влиянието върху психичното здраве започва още по време на бременността, а поддържането на здравословното психично функциониране  е постоянен процес, продължаващ през целия живот на човека. 

Изследванията също така показват,  че ефективното родителство  и добрата училищна среда оказват значимо влияние върху психичното благополучие на подрастващите. Затова е  важно родителите да бъдат информирани, а училищната общност да участва активно  в процеса на опазване на психичното здраве на учениците. Мерките в образователната система трябва да са насочени към разбирането, че психичното здраве има комплексен характер и включва емоционалното, психологическото и социалното благополучие на индивида.

Във връзка със Световния ден на психичното здраве доброволците към Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали организират информационна кампания сред три целеви групи – ученици, учители и родители.

Целта на кампанията е да се проучи разбирането на целевите групи за здравословно психично функциониране, разпознаване на симптомите при нарушаване на психичното здраве и нагласите за търсене на професионална помощ и подкрепа.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *