Употребата на канабис води до трайни когнитивни увреждания

Употребата на канабис води до трайни когнитивни увреждания
26.01.2024 No Comments Валентина Грудева
bush marijuana on blurred background. bush cannabis at sunset.

Систематичен преглед, публикуван преди дни в научното списание Addiction, установи, че употребата на канабис води до остри когнитивни нарушения, които могат да продължат дълго след периода на интоксикация.

Този извод е направен въз основа на обединени констатации на 10 задълбочени анализа на учени от различни точки на планетата, които са анкетирали и наблюдавали над 43 000 пушачи на марихуана.

Проучването показало, че интоксикацията с канабис води до малки до умерени когнитивни нарушения в области като вземане на решения, потискане на неподходящи отговори, учене чрез четене и слушане, способност за запомняне на чутото и прочетеното и други.

„Нашето проучване ни позволи да изведем няколко области на познанието, нарушено от употребата на канабис, включително проблеми с концентрацията и трудности при запомнянето и ученето, което може да има значително влияние върху ежедневния живот на потребителите на марихуана“, каза съавторът на изследването д-р Александър Дюмаис, професор по психиатрия в Université de Montréal.

Вредните ефекти от употребата на канабис започват, докато се консумира продуктът и продължават дълго след този период, категорични са учените.

„Употребата на канабис сред младежта може следователно да доведе до намаляване на образователните постижения, а при възрастните – до лошо представяне на работа и опасно шофиране. Тези последици може да са по-лоши при редовни и тежки потребители“ – уточнява Дюмаис.

Канабисът е третото най-консумирано психоактивно вещество в света (след алкохола и никотина) и най-високият  процент на употреба на канабис е сред юношите, както и по-младите възрастни.

Последните глобални промени в легализирането на канабиса предполагат, че обществените възприятия за неговата безопасност и приемливост се увеличават. Ето защо е важно да се разберат когнитивните рискове, свързани с употребата на канабис, особено за младите хора, чийто мозък претърпява значителни промени в развитието си. 

Източник Списание Осем

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *